MENU UTAMA

|HOME|KUCING|COKLAT|





Monday 11 September 2017

coklat cair

Rakan-rakan. Coklat sedap kan?Jadi harini Pak Mat nak share cara pembuatan coklat yang dap ehhhhhhhh....                                                                                    Bahan-bahan:                                                    Hiasan plastik(bentuk bola)                                                                                                                                ½ cawan cip coklat putih
2 brownies kecil (buatan sendiri atau kedai yang dibeli)
1 sudu ais krim vanila
½ cawan raspberi
½ cawan blueberries
1 cawan coklat cawan
¾ cawan krim berat

PENYEDIAAN:

Letakkan cip coklat putih dalam mangkuk dan ketuhar gelombang mikro dalam jarak 20 saat, kacau coklat antara setiap selang, sehingga cair.

Buka perhiasan plastik dan tuangkan coklat putih ke salah satu bahagian. Tutup perhiasan dan perlahan-lahan memutarkannya supaya kot coklat putih keseluruhan di dalamnya sama rata. Membekukan selama 30 minit.

Keluarkan hiasan dari peti ais dan hati-hati membukanya untuk menghilangkan bola coklat putih. (Bersikap lembut, bola berongga dan halus.)

Mainkan air yang sangat panas di atas sudu untuk memanaskannya. Keringkan kembali sudu dan kemudian gunakannya untuk melicinkan jahitan yang berjalan di sekitar pusat bola. Jalankan air yang sangat panas ke atas mangkuk dengan bahagian bawah rata, keringkan, kemudian letakkan bola coklat putih di atas mangkuk terbalik dan perlahan-lahan memutarnya, membolehkan bahagian bawah bola meleleh, membuat lubang 2 inci.

Pada plat hidangan, tumpukan 2 brownies dan kemudian topinya dengan sendok ais krim. Berhati-hati mengurangkan bola coklat putih ke atas brownie dan ais krim supaya coklat dan ais krim berakhir di dalam bola. Di sekeliling bola dengan raspberi dan blueberries.

Untuk menyediakan sos coklat, menggabungkan cip coklat dan krim berat dalam mangkuk dan microwave dalam selang 30 saat, kacau di antara setiap selang, sehingga sos berkilat dan licin.

Untuk akhir, perlahan-lahan tuangkan sos coklat panas di seluruh bola dalam 
gerakan bulat. Bola coklat putih akan mencair dan mendedahkan coklat dan ais krim di dalamnya.
sebelum
selepas
 
Hiasan plastik

No comments:

Post a Comment

Perancis dikenal sebagai pusat kuliner terbaik sekaligus surga makanan di benua Eropa.  Negara ini tak hanya dikenal sebagai tempat paling r...